Karakteristik Mutu Jamur Tiram (Pleurotus ostreatus) Menggunakan Berbagai Metode Pengemasan pada Penyimpanan Suhu Rendah

Authors

  • Ayu Aulia Aftukha Universitas Jember
  • Dian Purbasari Universitas jember

DOI:

https://doi.org/10.23960/jtep-l.v10i3.327-337

Abstract

Oyster mushrooms (Pleurotus ostreatus) include holticulture products that have a high moisture content. High water content can speed up the process of respiration rate, causing oyster mushrooms to easily damage. An alternative that can be used to overcome the problem of oyster mushroom damage is to slow down the rate of respiration by packaging. The purpose of this study is to analyze the quality characteristics of oyster mushrooms as well as the influence of packaging methods and storage time at low temperatures (5 °C). This study used two factors, namely packaging method and storage length. The data was analyzed using factorial anova two mix factors with tests (a = 5 %), if obtained differently real then conducted follow-up test Tukey. The results showed the best packaging method is found in vacuum packaging with the highest texture value of 0,004 N/mm2. The highest color brightness value is 83,15. The lowest moisture content value is 88%. The lowest water activity value was 0,895 and the lowest weight was 2,47%.

 

Keywords: oyster mushrooms, packaging, storage, temperature, quality

Author Biographies

  • Ayu Aulia Aftukha, Universitas Jember
    Mahasiswa Teknik Pertanian, Fakultas Teknologi Pertanian, Universitas Jember
  • Dian Purbasari, Universitas jember
    Dosen Teknik Pertanian, Fakultas Teknologi Pertanian, Universitas Jember

References

Ann, K. C., Indarto, T., Suseno, P., dan Utomo, A. R. 2012. Gelatin Terhadap Sifat Fisikokimia Dan Organoleptik. Jurnal Teknologi Pangan Dan Gizi, 11(2): 28–36.

Arianto, D. P., Muharrani, L. K., dan Kunci, K. 2006. Karakteristik Jamur Tiram (Pleurotus ostreatus) Selama Penyimpanan dalam Kemasan Plastik Polypropilen ( PP ) Tahapan Penelitian. Agrointek, 7(2): 66–75.

Arsa, M. 2016. Proses Pencoklatan (Browning Process) Pada Bahan Pangan. Diakses dari https://repositori.unud.ac.id/protected/storage/upload/

repositori/39d25529666391a5efb308dbdc412214.pdf (18 Agustus 2021).

Arizka, A.A., dan Daryatmo, J. 2015. Perubahan Kelembaban dan Kadar Air Teh Selama Penyimpanan pada Suhu dan Kemasan yang Berbeda. Jurnal Aplikasi Teknologi Pangan, 4(4): 124–129.

Badan Pusat Statistik. 2019. Produksi Tanaman Sayuran 2019. Online. https://www.bps.go.id/indicator/55/61/2/produksi-tanaman-sayuran.html

Cahya, M., Hartanto, R., dan Novita, D. 2014. Kajian Penurunan Mutu dan Umur Simpan Jamur Tiram Putih (Pleurotus ostreatus) Segar Dalam Kemasan Plastik Polypropylene Pada Suhu Ruang dan Suhu Rendah. Jurnal Teknik Pertanian Lampung, 3(1): 35–48.

Cahyanti, M. N. C. 2016. Pemodelan Isoterm Sorpsi Air Biskuit Coklat Menggunakan Persamaan Caurie. Jurnal Aplikasi Teknologi Pangan, 5(2): 51–53.

Lubis, A. 2016. Aplikasi Metode Respon Surface untuk Optimasi Kuantitas Susut Bobot Buah Manggis. Fakultas Pertanian, April 2012, 12.

Marbun, F. G. I., Wiradimadja, R., dan Hernaman, I. 2019. Pengaruh Lama Penyimpanan Terhadap Sifat Fisik Dedak Padi. Jurnal Ilmiah Peternakan Terpadu, 6(3): 163.

Maula, M., Bekatul, D., Sains, D., dan Industri, K. 2018. Air Kelapa Terhadap Pertumbuhan dan Hasil Jamur Tiram Putih (Pleurotus ostreatus). Agroswagati, 6(1): 646–656.

Maulani, R. R. 2003. Perubahan Ffisiologis Jamur Tiram (Pleurotus ostreatus) Segar Selama Penyimpanan Dalam Kemasan Polietilen Dan Polipropilen Berperforasi. Institut Pertanian Bogor.

Pudja, I.A.R.P. 2009. Laju Respirasi dan Susut Bobot Buah Salak Bali Segar pada Pengemasan Plastik Polyethylene Selama Penyimpanan dalam Atmosfer Termodifikasi. Agrotekno, 15(1): 8–11.

Sakti, H., Lestari, S., dan Supriadi, A. 2016. Perubahan Mutu Ikan Gabus (Channa Striata) Asap Selama Penyimpanan. Jurnal Teknologi Hasil Perikanan, 5(1): 11-18–18.

Sari, S. R. 2017. Profil Mutu Ikan Lele (Clarias Gariepinus) Asap yang Diberi Perlakuan Gambir (Uncaria gambir Roxb.). Jurnal Dinamika Penelitian Industri, 28(2): 101–111.

Zulfika, D. N. 2018. Menggunakan Metode Pengemasan Vakum. Seminar Nasional Penelitian Dan Pengabdian Masyarakat, 63–66.

Downloads

Published

2021-09-29

Issue

Section

Articles